SAOPŠTENJE Predsjednice Odbora Direktora Ljiljane Jokić Kapa povodom sastanka održanog u MKI

Datum:

Ministarstvo kapitalnih investicija neće da pravi velike korake dok je Vlada u tehničkom mandatu.

Na sastanku  održanom  dana 22.02.2023 godine u Ministarstvu kapitalnih investicija uz prisustvo predsjednika Odbora direktora i izvršnih direktora svih željezničkih preduzeća,kao i državnih sekretara, Ministar Ibrahimović je izjavio ,,da neće da demotiviše prisutne na sastanku, ali da moraju biti svjesni da je ova Vlada pala 19. avgusta, da je u tehničkom mandatu i da je sitaucija veoma loša. Iz tog razloga smatra da ne treba praviti velike korake”.

Kao Predsjednica Odbora direktora u preduzeću koje broji preko 180 radnika imam odgovornost , za to da li će naredni mjesec primiti platu, hoće li moći da odu u penziju zbog neplaćenih poreza i doprinosa ili poći pod stečaj.Činjenica da je Vlada u tehničkom mandatu za mene ne znači da samo čekam konsultante i da krenemo u izradu analiza. 

Ovaj odbor direktora hoće da radi i preduzima konkretne korake, i da to radi brzo. 

Željeznička preduzeća nemaju vremena za još analiza koje se rade da bi se nešto radilo, pa da za pet godina opet pričamo istu priču i primamo naknade za obavljanje funkcija. Ako je stav ministarsva da sjedimo i čekamo neku novu Vladu, ja onda nisam za ovu poziciju. 

Poslednji sastanak koji smo imali sa predstavnicima MKI održan je 1. avgusta i tada je napravljen dogovor da ćemo se vrlo brzo sresti i raditi na realizaciji ciljeva i postavljati preduzeća „na noge“. Međutim, od tada do danas, nismo uspjeli da zakažemo sastanak sa predstvnicima MKI. Osjećamo se zaboravljeno od nadležnog ministarstva koje je dužno da unapređuje naš rad, ali isto tako primjećujemo ažurnost kada su u pitanju neka druga pitanja kao što je uvođenje novih operatera na tržište Crne Gore.       

Mi kao Odbor direktora  imamo rješenja za ključne probleme koji su nas sačekali nakon deset godina lošeg upravljanja. Imamo viziju i radimo maksimalno kako bi AD OŽVS obavljao svoju osnovnu djelatnost punim kapacitetima kao preduzeće koje ima značajnu ulogu u željezničkom sistemu,  bez kojeg bi isti bio neodrživ.

AD OŽVS je preduzeće koje ima preko 180 radnika koji hrane svoje porodice od plata. Odbor direktora  OŽVS ce uraditi sve što je u njihovoj  moći da  ih zaštiti, kao i  željeznički sistem u cjelini.Više je problema koje imamo, ali onaj glavni jeste ogroman dug za koji mi imamo rješenje.Nažalost nijesmo imali podršku MKI ni da razgovaramo, a ne da dajemo prijedloge za rješavanje istog.

Iz gore navedenih razloga Odbor direktora OŽVS je odlučio da ne čeka MKI da nam odgovori na pozive za sastanak, da se sjeti da postojimo,već da radimo sve što je u našoj moći, a uz pomoć Ministarstva finansija i Vlade kako bi riješili probleme ovog društva. 

Premijer i državni sekretari Ministarstva finansija uz podršku ministra Damjanovića su nam na raspolaganju cijelo vrijeme, što izuzetno cijenimo jer smo svjesni nadležnosti institucija, ali i volju Vlade da se uključi u rješavanju problema tamo gdje neko ne odrađuje svoj posao. 

Prioritet je dopuna dokumentacije Agenciji za zaštitu konkurencije koja je svoj posao odradila veoma efikasno. Kako su nam rekli državni sekretari MKI, da ne znaju kada bi mogao biti započet taj proces izrade, a ni kada bi mogao biti završen, ali da na tome ažurno rade,  motivisalo me da ovu temu aktivno predložim na Odboru direktora gdje je donijeta odluka da ne čekamo neizvjesne termine, i da pokrenemo neko od ponuđenih rješenja .

Takođe, dok ministarstvo kapitalnih investicija prigovara kako su preskočeni prilikom poziva u obilazak željeznice,a kada sam ja bila članica Odbora direktora,po mojim informacijama bio je pozvan državni sekretar zadužen za tu oblast koji je navedenom događaju prisustvovao. 

Naglašavam da, kada Ministarstvu kapitalnih investicija bude opet trebalo mjesec dana da odgovori na dopise i urgencije za sastanak, ja ću se opet obratiti drugim, većim istancama kao što je Vlada, jer smo do sada od Premijera dobili odgovore u najkraćem roku,koji  je uspio da nađe vrijeme i  napravi ne jedan nego tri sastanka.

 

Željeznički sistem mora funkcionisati kao cjelina, ukoliko je jedno preduzeće u problemu to se odražava na sve ostale učesnike. Godinama unazad loše upravljanje sa svih nivoa pričinilo je veliku štetu i Željeznici i Crnoj Gori.

Ako  nadležnom ministarstvu nije jasno i nema razumijevanja  za višegodišnje  nagomilane probleme u sva četiri  preduzeća, koja cine jedinstvenu Željeznicu Crne Gore , mislim da treba da podnese ostavku i mjesto ministra prepusti nekome ko će da daje rezultate.

Ostale
Vijesti