Sindikat OŽVS upozorava državne institucije: Poreski dugovi ogromni, firmi prijeti stečaj

Datum:

Situacija u Održavanju željezničkih voznih sredstava (OŽVS) trenutno je loša, poreski dugovi su ogromni, nema novca za isplatu svih mjesečnih obaveza i ako se nešto uskoro ne promijeni, prijeti nam stečaj, izjavio je za “Dan” predsjednik reprezentativne Sindikalne organizacije željezničkih voznih sredstava (SOŽVS) Dragan Kaluđerović.

– Rješavanje nagomilanih poreskih dugova kroz dokapitalizaciju, razvoj preduzeća i implementacija aktuelnog razvojnog projekta prepoznati su kao prioritetni zadaci novog odbora direktora kojem reprezentativna sindikalna organizacija daje punu podršku na sprovođenju ovih aktivnosti. Do sada su postignuti značajni rezultati, prije svega povećane su cijene usluga čime su obezbijeđena dodatna finansijska sredstva, održan veliki broj sastanaka u vezi sa dokapitalizacijom i sa premijerom se razgovaralo na tu temu, koji je, zahvaljujući zalaganju predsjednice odbora direktora Ljiljane Jokić Kape, i posjetio krajem decembra naše preduzeće i dao čvrsta obećanja da će pomoći da se društvo izvuče iz teške finansijske situacije u kojoj se nalazi – rekao je Kaluđerović.

Istakao je da je u realizaciji ovih problema potrebna snažnija podrška državnih institucija, posebno Ministarstva kapitalnih investicija kao resornog, koje, kako je kazao, već deset godina zanemaruje situaciju u kojoj se nalaze.

– Poslednje dvije godine dešavaju se pozitivne promjene u preduzeću, podstaknute naročito zalaganjem manjinskog akcionara Vladana Gačevića koji je inicijator svih aktivnosti za ozdravljenje preduzeća i njegov dalji razvoj, koje je započeo u prethodnom sastavu odbora direktora, a nastavio u ovom uz aktivnu podršku predsjednice i ostalih članova. Dolaskom na funkciju predsjednica Odbora direktora najavila je optimizaciju broja zaposlenih, koji premašuje finansijske mogućnosti za isplatu zarada, pa očekujemo da se uskoro nešto po ovom pitanju uradi, kako bi se time stvorili uslovi za poboljšanje položaja radnika, naročito majstora srednje stručne spreme koji rade složene poslove u neuslovnim radionicama, a primaju minimalnu zaradu – kazao je Kaluđerović.

Naglasio je da u sindikatu još nisu zadovoljni i da niko ne može da računa na njihovu blanko podršku.

Održavanje željezničkih voznih sredstava je na kraju 2021. godine imalo akumulirani gubitak od 6,5 miliona eura. U 2021. godini minus u poslovanju iznosio je 573,7 hiljada eura. U toj godini prihodi firme bili su 1,52 miliona eura.

– Ali pozdravljamo napore koji se ulažu i vjerujemo u iskrenu želju odbora direktora da, sa menadžmentom, svakim danom unapređuje sve aspekte poslovanja našeg društva – zaključio je Kaluđerović. 

https://www.dan.co.me/vijesti/ekonomija/sindikat-ozvs-upozorava-drzavne-institucije-poreski-dugovi-ogromni-firmi-prijeti-stecaj-5164075

Ostale
Vijesti